Fi de 2014 al Centre d’Acolliment

El passat dia 18 de desembre vam celebrar el final d’any al Centre d’Acolliment de Santa Coloma. Durant l’any 2014 les nostres activitats s’han desenvolupat en la mateixa línia que ho havien fet els darrers anys. Les principals han estat: les classes de castellà, català i d’alfabetització per a persones estrangeres, el suport a les reivindicacions del col·lectiu immigrant i la participació a les jornades d’àmbit municipal sobre pau i solidaritat, la Diada de l’Ensenyament i Sant Jordi, les activitats de coneixement de l’entorn (organització de sortides, xerrades i intercanvis) i la participació en activitats d’altres col·lectius amb qui compartim objectius, com poden ser SOS Racisme, Santa Coloma Conviu o la Comissió Antifeixista 27 de gener.

CLASSES

Així doncs, fins al mes de juny, és a dir, el curs escolar 2013-2014 s’ha tirat endavant amb el curs d’alfabetització per a dones (marroquines, pakistaneses i nigerianes, bàsicament), de 90 hores de durada, dos grups de castellà per a adults (90 h/c) i dos de català (90 h/c), amb persones provinents del Marroc, Nigèria, Bangla Desh, Senegal, Índia….  A partir d’octubre, dins del curs 2014-2015, s’ha mantingut la mateixa estructura: grup d’alfabetització, dos grups de castellà i dos de català. Atesa l’alta demanda d’aquest servei, s’ha prioritzat el nivell inicial d’aprenentatge i s’han canalitzat a les escoles d’adults i a l’Heura aquelles persones que necessiten classes d’un nivell més elevat.

Els grups s’han mantingut amb un nombre d’entre 25 i 35 alumnes per aula, que s’anaven renovant fent ús de la llista d’espera. La quantitat de persones en llista d’espera que no han estat mai cridades està entre les 50 i 100 persones. El nombre de voluntaris encarregats de les tasques de secretaria o de portar a terme les classes està entre 18 i 24 persones voluntàries, segons el moment.

Per una altra banda, aquest any 2014 hem signat un conveni de col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística L’Heura, per tal de coordinar continguts i eines. D’aquesta manera, els certificats de llengua catalana emesos pel Centre d’Acolliment són vàlids de cara a la regularització per al permís de treball i residència, tal com marca la normativa de la Generalitat.

De fet, els certificats de llengua que emet el Centre han estat un dels esculls amb què ens hem hagut d’enfrontar aquest any que ara s’acaba, perquè la Generalitat havia fet una normativa impossible de complir. Finalment, l’estiu passat es va canviar la normativa i s’ha tancat provisionalment el problema amb el conveni amb l’Heura i algunes reunions amb el regidor de Serveis Socials i el personal tècnic d’estrangeria de l’Ajuntament.

ACTIVITATS DE CONEIXEMENT DE L’ENTORN 

Abans de les vacances de Nadal es va organitzar la festa-sopar anual amb l’alumnat de les classes. La participació va ser d’unes 80-100 persones. També a final de curs es va fer la ja tradicional festa al parc del Motocròs, amb menjar, beure i música per a tots els veïns i veïnes del barri que ens vulguin acompanyar. Igualment, el dia 30 d’octubre va celebrar la castanyada al Centre i també vam tenir el tradicional festa-sopar del Nadal.

En aquest sentit, també s’ha potenciat l’organització d’excursions amb un doble objectiu: primer, conèixer l’entorn, sigui del patrimoni urbà, històric o natural, tant ciutadà com metropolità i de país. Els nostres usuaris han arribat fa poc a Santa Coloma, amb la qual cosa tenen un desconeixement important del territori on viuen, tant de la ciutat (sovint no es distingeix Santa Coloma de Barcelona, per exemple), com del país (Catalunya és un territori desconegut, fins i tot pel nom). És important que coneguin la nostra ciutat –els barris, la història, l’estructura social, etc.–, com també ho és que coneguin les oportunitats que els ofereix la veïna Barcelona i, com no, saber que tot això forma part d’un territori més ampli i més divers.

Com a segon objectiu, i no per això menys important, les sortides permeten els usuaris i les usuàries conèixer-se fora de l’àmbit de l’aula i establir noves relacions d’intercanvi (amb la riquesa sociocultural que representa tota la diversitat d’orígens que es troba al Centre d’Acolliment), alhora que tenen l’oportunitat de sortir del barri, encara que només sigui de manera puntual, i, per tant, de la precarietat en què solen viure (i més ara que estan passant per una crisi econòmica que els afecta especialment).

Durant 2014 hem compartit sortides a Barcelona, a Ciutat Vella, la Ciutadella i el Born, i hem passat un dia a la Fageda d’en Jordà, amb visita al Museu dels Volcans d’Olot i passejada al Croscat. A més, hem participat a les catifes florals del Corpus del carrer de Sant Jeroni.

ACTIVITATS DE SUPORT A LES REIVINDICACIONS DEL COL·LECTIU IMMIGRANT

Des dels inicis de l’activitat de l’entitat aquesta ha estat una prioritat nostra. En aquest sentit, l’aprovació de la Llei d’estrangeria a final de 2009 ha comportat la necessitat més peremptòria d’informació per part de la població estranger. Durant l’any 2014 hem organitzat tres assemblees informatives, una a la Torre Balldovina i dues a la Biblioteca de Can Peixauet. A més, hem anat plegats a les diferents convocatòries de Papers i Drets per a Tothom a Barcelona.

A més a més, el Centre d’Acolliment, tenint en compte l’augment del racisme i la xenofòbia a l’entorn més proper, continua participant a la iniciativa de Santa Coloma Conviu i participa activament en totes les seves activitats i comissions. En aquest sentit, hem pres part de la xerrada sobre els CIE que va tenir lloc a la Biblioteca Central, organitzada per Santa Coloma Conviu.

Per una altra banda, juntament amb SOS Racisme, participem en la campanya contra el vot xenòfob, que es va presentar a Santa Coloma el passat mes d’abril, i que continua en marxa de cara a les eleccions municipals del proper mes de maig. També amb SOS Racisme vam tenir unes jornades de formació sobre legislació per a tots els voluntaris, i altres persones interessades en el tema, al Centre d’Acolliment.

Una altra de les tasques que s’estan duent a terme enguany és la participació a la campanya Papers sense contracte, coordinat amb la plataforma del mateix nom i que va presentar una moció al Ple de l’Ajuntament del mes d’octubre que fou aprovada per majoria. El compliment d’aquesta moció, que s’ha aprovat a més de deu ajuntaments, requereix d’un seguiment que s’està organitzant a hores d’ara.

També hem participat en la Jornada per la Pau i la Solidaritat, la Diada de l’Ensenyament i la Diada de Sant Jordi a la plaça del Rellotge.